MY FRIENDS.. MERE DOSTE... CHINGU...

ENTIRELY ME!!

Wednesday, September 28, 2011

Mode Gumbira Tahap Dewa : : Terima KASIH... heheh TERIMA?

salaam...

Hari ni terkejut melihat follower bertambah. Hehehe.. ini semua jasa baik Abg Ben dengan Mr Buck. Ni semua gara- gara aku join segmen yang mereka buat. Hehe.. saja meluangkan masa. Tup Tup folower aku bertambah. Gumbira. 
tekan utnuk tumbesaran sempurna.

Aku join bukannya nak tambah follower atau nak naikkan trafik semata ya.. Saje je... Melepas tensen dengan assg yang melambak. Tadi baru lepas satu assg. Lepas Update ni menghala ke assg lain pula.. Okeh..

Sekian

p/s: SAPA Abg Ben dan Mr Buck? Tu... poie lah ekau klik dokek namo dio yang berwarno polik tu ha... (terkenan longat nogorhi dari kelas tadi.. eheh)

x.o.x.o
WAJIB LIKE :D

Tuesday, September 27, 2011

SEGEMEN ABG BEN : : Jom Kenali Blog Saya!



Salaam...


Heheh.. sekadar mengada nak join SEGMEN ABG BEN ni. Lama dah dia tak buat SEGMEN ek. Dah alang2 tak de keje tu *woi assg kau melambak bila nak buat?* Kita join ini. Hehehe... Simple je... Kau letak gambo atah tu... Mu letak tajuk ngupe atah tu. Mu link ko dio.*bahasa negari mana lak ni?* Dah tu... mu cita pasal blog mu nih. Haha.. Hancus sungguh bahasa aku.

Okeh, pasal blog aku ni... Aku nak kata lama berblog tak lah juga. Baru 2 tahun kot. Mula2 saja2 buat. Ingat lagi zaman mula2 dulu semua entri aku dalam BAHASA INGERIS. Bukan nak bajet mat salleh ke hape. Masa tu blog ni lebih kepada luahan perasaan sikit *sekarang pon* Jadi org yang membacanya nnt mungkin malas nak baca sebab blog aku tu berbunyik London.

Sekarang ni aku dah mula menulis dalam BAHASA MELAYU pula... Memandangkan aku ni pelajar FAKULTI PENULISAN di ASWARA, mgg sah2 lah aku kena berbahasa Melayu gitu. *aiseh... my ENGLISH is rusty since I got here.* Hehehe INI entri mula2 aku...*Mu tekan kat INI tu*

Sebenarnya aku ada 3 blog yang aku giat jalankan *itu satu ayatkan?* Ketiga2 blog ni aku guna dan xtifkan w/pun yang mendominasi masa aku ialah blog ini.

  1. **MY WORLD IN MY LIFE** - blog utama aku untuk berkongsi segala rasa dan idea
  2. A BIT's of EVERYTHING - blog yang berkaitan dengan KOREAN WAVE...
  3. THE OTHER SIDE OF ME AND MY LIFE - cerita/ kisah benar yang berlaku kepada diri aku *mistik sikit yang ni*
Okeh?... dah boleh join ke ni Abg Ben?

Sekian

x.o.x.o
WAJIB LIKE :D

Mode Gumbira Tahap Dewa : : Makan PREEE

Salaam...

Quickie post... sepanjang hari ini... makan pree hendaknya.. hehehehe Bubye

Sekian

p/s: sgt cepatyee

x.o.x.oWAJIB LIKE :D

Mode Serius : : Menanti Pelangi.

Salaam...


Menanti pelangi. Menanti kemunculan pelangi yang berwarna- warni itu. Kebelakangan ini hari- hariku mendung. Kadang membawa ke hujan lebat, walau dimulakan dengan gerimis. Aku masih menanti pelangi, pelangi yang berwarna- warni. Aku masih lagi percaya, kerana mereka kata pelangi muncul selepas hujan lebat. Benarkah?

Namun aku masih lagi menanti pelangi itu. Bagi menceriakan mendung hati ku. Kadang hari ku penuh dengan warna suram, kelam, kelabu. Aku sendiri letih, penat mataku memandang warna sebegitu. Namun apakan daya, kerana hujan yang membawa warna. Jadi aku masih menunggu berhentinya hujan, munculnya pelangi.

Sekian...

p/s: Andai benar tiadanya pelangi, aku ku warnakan hari ku sendiri. Namun mungkin yang terlihat hanyalah merah, semerah darah!

x.o.x.o
WAJIB LIKE :D

Mode Buss-y : : Masih Berbloging Lagi???

Salaam...

Tanpa perlu mukadimah panjang, mari lihat senarai tugasan yang perlu aku siapkan sebelum Jumaat ni!


  1. Pembentangan Teori Stilistik *ISNIN... tapi rasanya tangguh ke minggu depan kot... lect ada PETA heheh*
  2. Treatment Cereka TV POLARIS, 65- 90 scene *RABU* pada masa artikel ini ditulis baru siap 13 scene.
  3. PSA...*RABU* mana ni? Kata tiga.. ni satu pun belum! CEPAT!
  4. ZAKI... sebelum tamat bulan 9! *Jumaat la kot*
Sekian

p/s: Entri ini sepatutnya terbit semalam... namun kerana kekangan internet, terbit hari ini...

x.o.x.o
WAJIB LIKE :D

H.A.C.K.S (Hanya Aku Cinta Kau Seorang) [6]

Salaam....

Cerpen ini merupakan cerpan saya yang telah diterbitkan dalam Majalah Remaja keluaran 1 Disember 2010. Saya menerbitkannya disini adalah unutk berkongsi dengan sahabat handai yang tidak berkesempatan membacanya. Diharap agar tiada siapa yang menerbitkan cerpen ini dimana-mana tanpa pengetahuan saya.

*****  


          Pada saat saya menulis ni, saya berada di Harvard Hospital. Mama dan papa ada berbincang dengan para doktor untuk pembedahan jantung baru. Namun agak susah untuk mencari penderma sedangkan keadaan saya bertambah teruk sejak akhir- akhir ni. Namun alhamdulillah, hari ni saya bertambah sihat. Jadi bolehlah saya menulis surat ni. Saya sebenarnya berharap sangat yang awak tak kan dapat membaca surat ini kerana sekiranya surat ni dah sampai di tangan awak... maknanya saya dah tak de lagi, juga bermaksud saya sudah pergi. Jauh dari sini.
          Mya, walau sejauh mana saya pergi saya akan tetap menyayangi awak dan mendoakan awak. Kirimkan salam saya pada Jue, Rita dan Danish k. Persahabatan saya, awak dan mereka semua merupakan antara memori terakhir yang terindah yang akan saya kenang sampai akhir masa saya nanti. Saya berharap sangat yang kamu semua tak akan melupakan saya, walaupun saya dah tiada nanti… ye. Cakapkan juga pada mereka yang saya say sowwy. Wassalam.

Salam sayang,
Adam Shah
p/s: HACKS= HANYA AKU CINTA KAU SEORANG...

            Menitis air mata Mya melihat slip keputusan SPMnya. Dia berjaya mendapatkan apa yang diidamkan. 10 A1. Jue, Rita dan Danish juga. Namun apa yang dikesalkan Mya ialah, itu juga merupakan impian Adam. Siapa sangka, Adam meminatinya sejak lama dulu. Terkilan masing- masing bila mengetahui Adam menyembunyikan penyakitnya dari semua. Tak disangka jua pengirim misteri itu rupa- rupanya Adam. Masin juga mulut Jue.

            “Dah lah tu Mya, jangan nangis lagi. Kita balik dulu ya. Petang sikit kita pergi melawat kubur Adam.” Pujuk Jue menenangkan kawan baiknya.
            Hanya anggukan kecil menjadi balasan. Petang itu akan dikongsikan berita gembira dengan Adam. Arwah dikebumikan di Malaysia atas kehendak orang tuanya walaupun dia meninggal di Boston. Walaupun dia sudah tiada namum memori persahabatan mereka akan kekal buat selamanya. Itu bukan sahaja kejayaan mereka, namun kejayaan Adam juga.

            Mungkin memang benar atau sekadar kebetulan, rasa berangin gula- gula HACKS memang menyamankan dan mengasyikkan. Sesuai benar dengan kata HANYA AKU CINTA KAU SEORANG.

TAMAT
Sekian

p/s: Dah tamat dah.... Nntkan cerpen yang lain pula. Bubye...


x.o.x.o 
WAJIB LIKE :D

Sunday, September 25, 2011

H.A.C.K.S (Hanya Aku Cinta Kau Seorang) [5]

Salaam....

Cerpen ini merupakan cerpan saya yang telah diterbitkan dalam Majalah Remaja keluaran 1 Disember 2010. Saya menerbitkannya disini adalah unutk berkongsi dengan sahabat handai yang tidak berkesempatan membacanya. Diharap agar tiada siapa yang menerbitkan cerpen ini dimana-mana tanpa pengetahuan saya.

*****  
            “Hello...”
            “Jue...” Kedengaran suara Mya dihujung talian disulami tangisan kecil.
            “Mya... Mya ke tu..? Nape ni?” Panik Jue mendengar tangisan Mya.
            “Jue...Adam... Adam dah takde, Jue... Adam dah takde...”
            “WHAT...”

Kehadapan temanku Mya Maesya,
          Hai Mya. Awak apa khabar? Saya harap sangat- sangat yang awak sihat selalu. Saya tahu awak mesti marahkan saya sebab saya menghilangkan diri... kan. Saya bukan sengaja, saya ada sebab tersendiri. Sowwy...
          Mya, saya nak buat pengakuan ni. Saya harap awak tak marah. Sebenarnya, saya yang selama ini bagi awak gula- gula HACKS tu. Mesti awak dah dapat tangkapkan. Yelah, lepas saya tak datang sekolah awak dah tak dapat lagi gula- gula tu.
        Maafkan saya. Saya bukan sengaja dan saya takde niat untuk mempermainkan awak. Saya sebenarnya dah lama menyukai awak. Sejak dari saya mula masuk sekolah ni lagi sewaktu di tingkatan 3, tapi saya takut nak mendekati awak. Bila saya tahu yang kita akan jadi classmate tahun lepas, sewaktu di tingkatan 4, saya sangat- sangat gembira. Gembira sangat- sangat sampai jantung saya sakit. Ya, saya sakit jantung. Masa tu saya terlampau exited sampai jantung saya terhenti sekejap. Masa tu baru saya tahu yang saya menghidap penyakit jantung tahap kritikal. Saya tak boleh terlampau sedih, terlampau marah atau terlampau gembira, sebab semua tu boleh menyebabkan jantung saya berhenti. Penat tau jadi orang yang macam tak berperasaan.
          Mya, mama dan papa saya suruh saya berehat di rumah je selepas mengetahui tentang penyakit saya ini. Tapi saya tak mahu… Baru kali itu saya dapat peluang satu kelas dengan awak. Sekurang- kurangnya saya nak berkawan dengan awak. Saya nak meninggalkan kenangan manis pada awak sekiranya saya pergi dulu nanti. Maafkan saya sekiranya awak terasa. Saya sukakan awak. Tapi saya tak mahu memberikan apa- apa harapan pada awak kerana sayu tahu hayat saya tak lama lagi.
          Pada saat saya menulis ni, saya berada di ...

*****

Sekian

p/s: Di mana?... Heheheh.. Sambung esok laa. Tunggu tau.. ada 1 episod lagi.. heheheh

x.o.x.o 
WAJIB LIKE :D

H.A.C.K.S (Hanya Aku Cinta Kau Seorang) [4]

Salaam....

Cerpen ini merupakan cerpan saya yang telah diterbitkan dalam Majalah Remaja keluaran 1 Disember 2010. Saya menerbitkannya disini adalah unutk berkongsi dengan sahabat handai yang tidak berkesempatan membacanya. Diharap agar tiada siapa yang menerbitkan cerpen ini dimana-mana tanpa pengetahuan saya.

*****       
         Tiga bulan sudah berlalu. SPM hampir menjelang tiba. Bak kata Mat Salleh, just around the corner. Pelajar kelas Sains Tulen 1 kelas 5 Bestari sudah berusaha bersungguh-sungguh mengulangkaji pelajaran dengan bantuan para guru. Begitu juga dengan Mya, Jue, Rita dan Danish. Kehilangan Adam secara tiba- tiba itu agak memberikan kesan pada mereka, namun segala kenangan disimpan rapi demi menumpukan perhatian bagi melengkapkan diri bagi menghadapi peperiksaan yang paling penting takkala itu. Pun begitu prinsip yang selalu ditegaskan oleh Adam iaitu ‘study smart n right’ menjadi ikutan bagi mereka.

            “Yeay... merdeka...”
            Hari itu merupakan hari terakhir peperiksaan SPM bagi pelajar jurusan Sains Tulen. Ada lagi beberapa hari bagi subjek- subjek yang lain, namum itu hal pelajar jurusan lain. Bagi pelajar kelas Sains Tulen, hari- hari yang sungguh menyeksakan itu sudah berlalu. Memanglah belum dapat result lagi, tapi ada lagi tiga bulan sebelum keputusan dikeluarkan. Jadi apalah salahnya pada pemikiran mereka untuk bersukaria sebelum kecut perut semula untuk mengambil result SPM nanti.

               “Mya, ada surat untuk kamu.” Belum sempat Mya menukar baju sekolahnya, Ibu memaklumkan perihal sepucuk surat itu.
            ‘Siapa ya nak bagi aku surat. Nampak tebal. Setem nampaknya macam dari Boston. Pelik.’ Mya melihat isi kandungan sampul itu. ‘Gula- gula HACKS! Adam ke?’ Detik hati Mya. Bersama gula- gula itu disertakan sepucuk surat buat Mya. Tekaannya tepat, memang surat itu dari Adam. Namun riak mukanya berubah selepas beberapa ketika dan kemudianya dia menangis tersedu-sedu. Tangannya mencapai cordless phone di meja sisi lantas di dailnya nombor Jue.
            “Hello...”
            “Jue...” Kedengaran suara Mya dihujung talian disulami tangisan kecil.
            “Mya... Mya ke tu..? Nape ni?” Panik Jue mendengar tangisan Mya.
            “Jue...Adam... Adam dah takde, Jue... Adam dah takde...”
            “WHAT...”

*****

Sekian

p/s: Sambung esok laa. Tunggu tau.. ada 2 episod lagi.. heheheh

x.o.x.o
WAJIB LIKE :D

Saturday, September 24, 2011

H.A.C.K.S (Hanya Aku Cinta Kau Seorang) [3]

Salaam....

Cerpen ini merupakan cerpan saya yang telah diterbitkan dalam Majalah Remaja keluaran 1 Disember 2010. Saya menerbitkannya disini adalah unutk berkongsi dengan sahabat handai yang tidak berkesempatan membacanya. Diharap agar tiada siapa yang menerbitkan cerpen ini dimana-mana tanpa pengetahuan saya.

*****

“Ada tak?”
            Mya menggelengkan kepala. “Takde lah, Jue. Hari ni dah masuk hari ketiga dah.”
            “Hey, selalu marah- marah. Ni baru tiga hari orang tu tak bagi HACKS, kau dah rindu ke?” Giat Jue.
            “Ah... putus fius la kau. Bukannya apa. Nak dekat 4 bulan, hari- hari aku dapat. Macam- macam perisa dia bagi kat aku. Alih- alih, dia stop cam tu je.” Mya bersuara kesal. “Habis stok kot.” Mya menggumam sendiri.
            “Apa yang habis?”
            “Stok HACKS dia lah.” Jelas Mya. “Tak pun, kilang dia bankrupt.”
            “Sah kau ni dah putus fius. Shengal...”
            Buat kesekian kalinya pecah tawa mereka. Ada yang tersenyum, ade juga yang geleng kepala melihat telatah dua sahabat ini. Sembang- sembang kosong mereka sering diselangi tawa bagi mengisi masa sebelum sampai ke sekolah atau takkala pulang ke rumah.

            “Mya... aku tak tahu lah kalau kau perasan ke tak... tapi kan, Adam pun dah tak datang selama 3 hari kan?”
            “Ha’ah, Danish kata dia MC. Demam kot. Apasal?”
            “Aku syaklah, yang jadi pengirim misteri yang selalu hantar HACKS tu… Adam lah.”
            Mya terdiam. Langkahnya terhenti tiba- tiba dan lantas memegang tangan Jue untuk menghentikannya jua.
            “Nape?” Jue buat muka pelik.
            “Ape kau cakap tadi. Ulang balik.”
            “Aku cakap… aku rasa Adam yang bagi HACKS tu kat kau.”
            “Apsal pulak? Motif kau cakap camtu?”
            “Cuba kau fikir...” Jue membuka langkah sambil menarik Mya bergerak semula. “Dia tak datang sekolah tiga hari. Kau pulak tak dapat gula- gula tu pun dah tiga hari juga. So...”
            “So what...”
            “Mya... the calculation is there. So... you can do the math.”
            “Takde maknanya dia nak buat camtu.” Balas Mya selepas beberapa ketika. Otaknya berkali- kali menolak kemungkinan itu. ‘Apahal lak Adam nak bagi kat aku senyap- senyap. Bagi je lah depan- depan.’ Itulah juga yang dikatakan pada Jue.
            “Kau ingat tak yang aku pernah bagi tau kau yang HACKS ni ada maksud kalau somebody bagi kat somebody else?” Tanya Jue, namun sebelum sempat Mya menjawab, “Macam mana kalau maksud dia memang cam tu. Tentulah Adam malu nak bagi kat kau depan- depan. Betul tak?”
            “Maksud kau?...” Mya menggantung kata. “Ah... tak mungkin lah.”
Namun dalam pada itu otak Mya ligat menghitung fakta. ‘Betulkah Adam yang bagi.’

            “Mya...Mya... MYA... kau melamun pe?” jerkah Jue mengejutkan Mya dari alam perdebatannya. Pelik juga melihatkan Mya terdiam seribu bahasa. “Kau okey tak ni?”
            “Okey je... takde benda lah.” Mya menamatkan bicara.

            Mya masih terbaring di atas katilnya, terkebil- kebil memandang shiling mengira cicak. Sedari tadi dia di situ sejak balik dari sekolah takkala matahari menegak di atas kepala sehinggalah matahari mula bertukar warna. Hari itu sudah 2 minggu dia tidak menerima sebarang gula- gula HACKS. Hari itu jugalah genap 2 minggu Adam tidak menghadirkan diri ke sekolah. Terbayang di kepalanya perbualannya dan Jue dulu. Adakah mungkin Adam merupakan pengirim misteri itu yang selalu mengirimkan gula- gula itu? Adakah mungkin juga, Adam menghantarkan maksud yang tersembunyi bak kata Jue? Argh... serabut sungguh Mya ni. 
­­­­­­­­­­­­­­­
            “Aku tak sangka yang Adam tu dah pindah sekolah. Dia tak de story kat kita pun.”
Hari itu genap 2 bulan Adam menghilangkan diri. Tup- tup dapat berita yang dia dah pindah sekolah. Itu pun baru diberitahu oleh pengetua semasa perhimpunan rasmi sekolah siang tadi. Yelah, Ketua Pelajar dah berhenti sekolah mestilah kena cari pengganti. Study group di rumah Jue petang itu tak menjadi dek membincangkan hal Adam itu.
            “Adam takde story kat kau ke, Danish?” Soal Rita.
            “Takde. Aku ada gak pergi rumah dia, tapi satu family hilang. Yang tinggal Bibik je.”
            “Kau tak tanya kat Bibik dia tu? Mana diorang pergi?” Mya pula bertanya.
            “Ada, dia cakap camni..” Danish berdehem. “Tuan bawa keluarga ke seberang. Semua sekali mengikut. Tuan Adam juga. Yang tinggal Bibik aja. Disuruh sama tuan untuk jagain rumah.” Macam tu ah..”
            Pecah jua tawa mereka mendengarkan dialek Indon yang dibuat Danish.
            “Agak-agak papa Adam nak bawa dia gi belajar kat luar negara tak?” secara tiba- tiba Jue memberikan pandangan.
            Secara tiba- tiba senyap seketika semuanya. Masing-masing menggaru kepala memikirkan kemungkinan itu.
            “Mungkin jugak, tapi...” Danish memecah kesunyian. “Nape tak tunggu sampai habis SPM. Lagi 3 bulan je lagi...kan.” 
*****

Sekian

p/s: Sambung esok laa

x.o.x.o
WAJIB LIKE :D

Friday, September 23, 2011

Mode Buss-y : : Gila-Frust-Gila-Nervous-Tenang-Selesai

Salaam...

Adapun tajuk entri post kali ini agak monotone. Sebenarnya ia melambangkan perasaan aku sepanjang hari ini dari pagi hingga ke petang. Hari Khamis, memang hari yang memenatkan... Ditambahkan dengan dua hari yang penat membuat assg, sehingga internet pun tak terbuka. Senarai perkara yang aku buat hari Khamis ya...

  1. Kelas 9 pagi *hujan yang lebat, dengan air-cond dewan kuliah yang menggila, gila sejuk... woo*
  2. Interview dgn Kidszania *Gila la... kena berlakon, menyanyi... berbaloi juga kelas Pn Marlia tu*
  3. Training suara *adanya... exam penulisan lirik, aku nyanyi sendiri tau, dgn Ijie... Dah penyanyi aku lari...*
  4. Kelas 2 ptg *Masuk lagu ngan lirik.. muahahah aku berduet ngan En. Siso Kopratasa.. kau hada?*
  5. Kelas Bangsawan... *Gumbira bersilat, dah lama mak cik tak taekwondo ni.. silat pun jadi*
  6. Training sebelum exam jam 8...*Gilaaa*
  7. Exam Lirik *menggigil aku, dah la abg tu masuk lagu salah... sengal*
Begitula jadual perjalanannya... Baru bangun tidur ni.. ahhahaha on9 terus...

Sekian...

x.o.x.o

WAJIB LIKE :D

Thursday, September 22, 2011

H.A.C.K.S (Hanya Aku Cinta Kau Seorang) [2]

Salaam....

Cerpen ini merupakan cerpan saya yang telah diterbitkan dalam Majalah Remaja keluaran 1 Disember 2010. Saya menerbitkannya disini adalah unutk berkongsi dengan sahabat handai yang tidak berkesempatan membacanya. Diharap agar tiada siapa yang menerbitkan cerpen ini dimana-mana tanpa pengetahuan saya.

*****

“Ibu, petang ni Mya nak pergi rumah Jue. Ada study group.” Laung Mya dari atas.
            “Iyalah, tapi makan dulu tau. Ibu dah siap masak ni.”
            Masakan Ibu pada hari itu sangat menyelerakan. Ikan merah masak sweet sour, ketam masak sup telur, sayur campur goreng dan agar- agar batik sebagai pencuci mulut.
            “Ibu... kalau hari- hari ibu masak macam ni kan best.” Manja suaranya membodek ibunya.
            “Jangan nak mengada kamu. Hari ni bolehlah ibu masak macam ni pasal ibu cuti. Kamu pun tahu kan.”
            Mya hanya tersengih lebar. Ya, dia tahu apa yang dimintanya agak mustahil. Melainkan kalau ibunya berhenti kerja dan jadi suri rumah sepenuh masa. Namun itu tak mungkin. Selepas kematian ayahnya 15 tahun yang lepas hanya ibulah yang menanggung keluarga mereka. Profession ibunya sebagai seorang pakar sakit puan di Hospital Pakar Ampang memang sangat sibuk. Sentiasa on-call. Silap- silap haribulan, waktu cuti pun akan dipanggil bertugas kiranya ada kecemasan.

            “MYA MAESYA... Apa aje lah yang kamu anggankan tuh. Dah, kamu tu jangan nak berangan lagi. Ibu dah habis dah ni. Dah habis basuh pinggan dah pun. Haish, apa nak jadilah anak dara ibu yang sorang ni. Kemas meja tu.” Bebel Ibu sambil berlalu ke ruangan tamu. Mya hanya tersipu malu kerana anggannya itu disedari Ibu. Laju dia mengangkat pinggan ke sinki dan mula mengemas.

            “Assalammualaikum, Mya, Jue”
            “Waalaikummussalam.” Balas Mya dan Jue serentak.
            “Maaflah, aku terlambat.”
            “Takpe lah, Adam. Kami tahu kamu baru balik dari solat Jumaat kan.” Jue membuka kata.
            Belum sempat Adam melabuhkan punggung di kerusi rehat, Jue bertanya, “Eh, mana Danish?”
            “Ha’ah la. Mana Danish? Bukan ke dia penumpang setia scooter kau?” Mya berlucuan.
            “Danish tak dapat datang hari ni. Mama dia keluar shopping jadi dia kena jaga Daniel. Lagipun ayah dia kan outstation minggu ni.”
            “Alah, bawak aje lah adik dia tu. Boleh main ngan Daniel.” Terdengaran suara dari dalam rumah.
            “Eh, awak dah sampai Rita? Tak nampak pun tadi.” Tanya Adam kehairanan.
            “Saya dah lama dah sampai. Pergi toilet tadi. Awak kata tadi Danish kena jaga Daniel ya. Nape tak suruh dia bawa je adik dia tu.” Ulang Rita.
            “Tak payah. Kamu tu Rita kalau jumpa budak- budak suka sangat. Kang study group tak jadi asyik melayan si Daniel aje.” Sampuk Jue.
            Rita hanya tersengih kecil. “Alah… macamlah ko tak kenal aku, kan”?
            “Ha’ah. Tau lah kamu tu memang mesra alam sangat kalau ngan budak- budak kecik.  Dah lah tu, kita mulakan tanpa Danish. Hari ni kita buat revision Add. Math.” Tegas Mya membuka bukunya. Sengih kecil terbit dari bibir masing- masing mengakuri arahan Mya.

          Sememangnya mereka ini merupakan antara pelajar yang terbaik di sekolah SMK Bandar Tasek Utara. 5 sahabat ini mula menubuhkan study group pada awal tahun lepas, selepas mereka ditempatkan sekelas dalam jurusan Sains Tulen. Keserasian peribadi mereka dan keterbukaan minda masing- masing yang sememangnya open minded telah membuatkan mereka ini kekal berkawan selama dua tahun. Mereka ini juga lebih dikenali dengan gelaran ‘Five Bestarianz’, kerana nama kelas mereka ialah 5 Bestari.
*****

Sekian

p/s: Sambung esok laa

x.o.x.o
WAJIB LIKE :D

Wednesday, September 21, 2011

H.A.C.K.S (Hanya Aku Cinta Kau Seorang) [1]

Salaam....

Cerpen ini merupakan cerpan saya yang telah diterbitkan dalam Majalah Remaja keluaran 1 Disember 2010. Saya menerbitkannya disini adalah unutk berkongsi dengan sahabat handai yang tidak berkesempatan membacanya. Diharap agar tiada siapa yang menerbitkan cerpen ini dimana-mana tanpa pengetahuan saya.

*****
‘SATU, dua, tiga, empat, lima, enam, tujuh, lapan, sembilan, sepuluh. Hari ni pun sepuluh biji gak. Sape yang rajin sangat bagi gula- gula ni kat aku. Macam- macam perisa lak tu. Aku pun tak tau yang HACKS nih ade banyak perasa. Gila rajin… sapelah yang bermurah hati sangat tahap dewa yang sanggup beli menatang nih untuk aku. Haishh… pelik…’

            “Beb, aku dapat lagi benda ni.” Mya mengunjukkan gula- gula HACKS di genggaman tangannya kepada Jue.
            “Ni dah tiga minggu berturut- turut, hari- hari pulak tu. Tak masuk Sabtu ngan Ahad je. Kau takde clue lagi ke siapa yang bagi benda alah ni kat kau?”
            Mya hanya mendengus mendengar soalan Jue. “Kalau aku tau, takdenya aku nak menggagau nak tahu.”
            “Ko tak perasan ke sape-sape yang bagi? Selalu ko perasan benda ni bawah meja ko lepas rehat kan. Ni mesti dia bagi masa kita pergi rehat... kan.” Jue membuat andaiannya sendiri.
            “Ntah... Tak perasan pulak aku. Macam yang ko cakaplah. Dia mesti letak waktu kita pergi break. Masa bila pulak aku nak perasan.”
            “Rajinnya dia... kalau nak ikutkan dah banyak dia belanja buat beli gula- gula ni untuk kau. Sepuluh biji sehari, lima hari seminggu. Kalau ikut harga standard kat kedai seposen dua bijik so...” Jue mengira dalam kepala. “Adalah dalam tujuh lapan ringgit.”
            Mya hanya menganggukkan kepala mengiakan saja kata Jue. Belum sempat dia membuka mulut, Jue bertanya lagi.
            “Ko agak budak kelas kita ke yang bagi? Tak pun budak kelas lain? Yelah dia bagi pun waktu break. Nak nya dia masuk kelas kita masa tu.”
            “Ntah... Gile ah... aku rasa kan, siapa yang bagi aku menatang nih mesti anak tauke kedai runcit. Tak pun… anak tuan punya kilang HACKS ni.” Mya berlucuan. Terburai gelak tawa mereka.
            “Kau ni dah putus fius la Mya. Gila... Tang tauke kedai runcit tuh aku percaya mmungkin ada kat sekolah kita, tapi tang kilang Hacks tuh... ada ke budaknya nak sekolah kat sekolah kita?” Masih ada sisa tawa dihujung bicara Jue itu.
            “Logik what…” Sengih Mya.
            “Eh Mya,” Jue membuka kata. “Aku pernah dengar... yang gula- gula HACKS ni ada maksud yang tersendiri. Lebih- lebih lagi kalau somebody bagi kat somebody else.”
            “Maksud?”
            “Ha’ah… Dia kata kan... yang aku dengar la, bukan aku reka tau. Dia kata, maksudnya...” Jue sengaja memanjang kata.
            “Kau ni saja je nak bagi aku suspen kan. Cakap je lah cepat.” Sergah Mya.
            “HANYA AKU CINTA KAU SEORANG.”          
            Tiba- tiba keadaan menjadi sepi. Bak kata orang- orang tua, sunyi setagal. Dalam masa kurang dari 10 saat, dua sahabat ini ketawa bagai tak ingat dunia.
            “Gila ah kau ni, Jue. Bagus tol. Mana kau kidnap ni?”
            “Ntah. Aku baca dari Remaja kot. Aku pun tak ingat dah.” Jelasnya dengan tawa yang masih bersisa.
            “Aku rasa mesti penulis artikel tu dah putus fius ni. Gilos.”
*****

Sekian

p/s: Sambung esok laa

x.o.x.o
WAJIB LIKE :D

Mode Buss-y: Masih Kekal Bernyawa...

salaam..

rehat sebentar


Ini quick entri. Heheh.. Masih bertimbun dengan tugasan. Namun sempat berblog. Agar tak bersawang. Jiwa kosong, otak tepu, hati sakit. Namun akal masih tetap berpusing... 

Oh.. ada permintaan dari seseorang.. tunggu jap ye dik..

Sekian

p/s; Entri sepatutnya terbit 3 jam yang lalu, namun ada masalah internet...

x.o.x.o
WAJIB LIKE :D

Monday, September 19, 2011

MODE Menyampah : : Dalam GUMBIRA ada SAKIT JIWANYA!

Salaam...

Kalau tengok entri yang INI *cuba tekan yang INI tu* Aku bercerita mengenai kegembiraan aku. Semua tu rezeki. Alhamdulillah. Tapi sebelum kegembiraan tu, ada SAKIT JIWA yang aku tempuhi. Begini ceritanya...

Selepas mendapat panggilan dari angah utk ke Open House tu, aku dah bersiap awal dan bertolak awal dari ASWARA, dengan harapan dapatlah aku pulang ke rumah sebentar, menjenguk apa yang dah jadi. Aku berjalan, hujan bagai nak turun. Namun alhamdulillah titis hujan tidak banyak yang menjejak tanah sehinggalah aku sampai ke stesen KTM. Aku sengaja memilih KTM kerana lagi murah berbanding LRT *4 posen murahnya* Biarlah lambat sedikit, aku dah keluar awal. 

Nak dijadikan cerita, tunggu punya tunggu, tren ke Seremban dibatalkan. Tren seterusnya, baru nak memulakan perjalanan dari Rawang. Aku setia menunggu, sampai tertidur. Nasib baik tak meleleh air liur basi. Hishh... Tapi lama sangat, nak mengamuk aku. Hujan lebat, mencurah2. Kalau tak hujan, aku jalan je pergi LRT. Kalau aku nak LRT mungkin dah sampai dah...

Saat je aku dah sampai di lif untuk naik semula ke atas *amik kputusn utk naik LRT w/pun hujan*, tren sampai. Berlari aku merebut tempat. Aku masuk. Sempit. Biasalah. Sampai di stesen KL, lagilah pula... dan stesen yang seterusnya... Aku minta angah aku ambil di TBS.. Aku mmg sah2 tak boleh balik umah.. Hujan.. nak tunggu bus lagi.

Baju aku basah, kena hujan masa keluar dari tren. Antara sbb aku lari ke TBS. Lepak di tandasnya, bawah kipas. Keringkan rambut dan baju serta kemaskan diri. Selamat semuanya. Cuma terkadang tangan aku sakit tadi berebut tempat menahan badan.

Apa yang aku paling menyampah adalah apabila dah sampai stesen, yang kat luar tu tak reti2 nak bagi org yang kat dlm ni keluar dulu. Dah tu tak reti2 nak berganjak ke tengah. Semua berhimpit dekat kawasan pintu. Dekat dengan pintu kononnya.. Haishh.. berjerit juga aku tadi. Lemas bai... dah pakai lawo2 nak ke Open House.. macam gitu jadinya.

Nak dijadikan cerita juga, h/phone strap aku putus. Mmg nak kena beli baru laa ye.. RM 1 di Mydin. Nasib baik neck strap yang aku letak TnG n Kad pelajar aku letak awal2 dlm beg. Sbb selalunya aku pakai dalam tren. Tapi tah, aku tergerak pula nak simpan. kalau tak.. mungkin putus sekali semua tu n hilang...

Sekian

p/s: Maaf anadai agak panjang.. Ini entri lepas geram sebelum tidur.

x.o.x.o

WAJIB LIKE :D

Sunday, September 18, 2011

Mode Rezeki : : BerOpen House, Bantal Baru dan OH... RM2 la...

Salaam...

Hari yang penuh dengan rezeki bagi aku. Allhamdulillah. Nampaknya tuhan nak beri aku rezeki lebih buat masa ni. TQ.. hehehe. Hari ni, pagi2 lagi kakak aku dah telefon, suh bangun, dia ajak aku pergi Open House umah kawan dia kat Bangi. Jadi kami pergi ke sana dalam tengah hari gitu, lepas Zohor.

Sampai sana dalam pukul 3 cam tu, makan heaven weh... Dia buat mihun sup, laksa, pulut kuning, roti jala, kari kambing dan kuih2. Siyes sedap.. tapi yang spoilnya bila dah makan kari tu, baru tahu kambing. Tapi sedap, sebab daging dia lembut gila, cair dalam mulut, dah tu tak berbau langsung. Sebab, kadang2 daging kambing ni bila org masak dia ada bau lain mcm sikit. Tapi kali ni the best. Kenapa aku kata spoil. Aku ni akan jadi pening2 lalat sikit bila jadi kambing. Tapi xle sampai mabuk ke hapa ke... heheh

Dah tu, angan aku ajak ke Alamanda. Saja, dah alang2 ke Bangi tu, berjalan la terus. Singgah Parkson, angah beli barang sikit. Aku ternampak cadar super single on SALE. heheh Hey, payah tau nak cari cadar SUPER SINGLE yang murah tau, paling yang bagus dan muat tilam kat ASWARA ni RM 70 ke atas. Gilaaa... ni dapat yang murah... Hambik je laaa.. beli sekali dengan bantal kecik.. hehehe

Muka Gumbira

Eksaited dapat bantal baru
Sekian

p/s: Oh.. Baru perasan, rupanya ada RM 2, bukan Seringgit.. heheh rezeki tu

x.o.x.o
WAJIB LIKE :D

Saturday, September 17, 2011

Mode Mentekerdarah : : Coklat Cair

salaam...

Tadi kan mak cik ni bershopping makanan. Kat SOGO lah ye.. nak mengumpul mata katanya *oh.. ye mata SOGO mak cik ni dah 503, lagi seribulah ye nak redeem beg laptop yang cantik itu* ABAIKAN... Dalam banyak2 yang aku beli, aku ada beli coklat ni..

Hershey's Creamy Milk Chocolate
Harga: RM 2.95
SOGO Member's: RM 2.50
Aku beli dan letak dalam beg. Yelah.. hari ni kan SABTU, hari tanpa beg plastik. Aku mmg bawak beg pack tu untuk letak kertas dan barang lain pun. Nak dijadikan cerita, masa balik tadi coklat tu mula nak cair. Nasib baik aku beli air sirap bungkus dekat Tebing tadi, jadi aku letak coklat tu dengan air tu, kasi beku balik... heheheh

Sedap... tapi bila air tu dah kurang/ hilang kesejukannya, mula nak cair balik la... jadi tinggalnya ini aje... 

Habis dingap aku...
Hahah..
Sekian

p/s: Nak beli lagi...

x.o.x.o
WAJIB LIKE :D

Mode Gumbira Tahap Dewa : : Saya Ada Seringgit Je...

salaam...


Ada seringgit je pun dah happy ke? Hait apa dah jadi bai.. Mana lagi duit kau? Heheheh.. Tapi siyes.. mmg duit aku *yang boleh dibelanjakan* ada tinggal RM 1 sahaja. Bukan langsung takde duit la.. tapi yang tu dalam tabung.. Taknak la korek tabung. Nak tunggu penuh nak, tabung tu kan belanja ke Korea nnt. *rujuk SINI*

Tapi apa yang au beli sampai habis duit kau... Dah tu kenapa kau happy? Hehehehe... Duit tu aku beli barang makanan tadi dengan kertas serta butang. Kenapa? Makanan tu aku nak makan lah... Yang kertas tu, aku kan buat perniagaan mencetak dan mengfotokopi kat ASWARA ni. *aku sorg je kau tahu... selalu dapat call "Kak nak print boleh?"* Rezeki tu... Sem ni je dah 3 rim kertas aku pakai. Yang aku beli ni rim yang ke 4... Alhamdulillah. Duit tu juga aku pakai buat duit raya dulu... *rujuk pulak SINI

Yang butang tu pula? heheh aku kan buat bisnes aksesori butang ni... Jadi ada pelanggan tempah suh jahit butang.. tu yang dok pi beli butang dengan benang tadi tu. Malangnya xde camera.. kalau tak boleh hangpa semua tengok hasil kerja tangan aku. Kot2 berkenan ka... heheheh Boleh tempah na...

Berlagak aegyo *comel*
Aegyo tak?
Dah tu kenapa aku happy? Entah... aku rasa gumbira pula walaupun duit aku tinggal Seringgit je... Mungkin sebab aku tak over bajet kot. Duit modal beli kertas pun aku rolling dari hasil. Yang lebih aku buat belanja.. Itu jelah pun duit aku nak pakai hari2. Tak mintak kat along @ angah. Okeylaaa tu kan?

Sekian...

p/s; dalam proses menjahit butang ke baju.. hahah sempat blog lagi nii
x.o.x.o

WAJIB LIKE :D

Mode Serius : : Dah Hampir 21 Tahun... Mengundi?

salaam...

Hal kali ni kita akan bercakap dalam mode serius la ek... sebab isunya pun serius gak... *aku.. serius?* hehehhe... Bukan apa... aku tertonton sebuah klip video dekat FB td yang diletakkan oleh sahabat aku. Serius, aku tertarik dengan apa yang cuba video tu sampaikan...


Itulah videonya... sebuah video yang dibuat oleh Adflin Shauki dan Namawee. Ada dua versi.. yang ni yang melayu punya, ada yang english version gak. Maksud dia jelas... suruh kita *yang layak* pergi mengundi. Memang menarik, tak macam iklan mengundi yang... marilah mari... pergi mengundi.. erghh

Berbalik pada tajuk, 21... tahun ni aku berumur 21 tahun, belum genap lagi, semakin menghampiri la. Jadi persoalannya sekarang, adakah aku akan mendaftar sebagai pengundi bila aku dah layak nanti? Sebagai rakyat Malaysia, itu merupakan hak aku kalau aku nak mengundi atau tak nak... Tapi kalau kita tengok politik sekarang dan calon2 untuk diundi, aku rasa macam... ekkkkk...

Faham kan?

Tapi kalau tak mengundikan, macam kita dah siakan peluang untuk mengubah sejarah, biarpun satu undi bermakna tau. Tapi *mcm aku kata tadi lah* kalau dua2 mcm h**** sapa aku nak undi. Nak aku buat undi rosak? Gilaaa...

Sekian

p/s: agaknya aku akan mengundi bila calonnya dah bagus dan bermutu dan boleh diharap untuk menjaga rakyat!

p/s/s: yaa.. ini entri SERIUS... kan dah cakap tadi!
x.o.x.o
WAJIB LIKE :D

Friday, September 16, 2011

Mode GILA : : Typo ERROR!

salaam...


Kali aku nak cerita sikit mengenai kelemahan atau kekurangan aku. Bukan yang teruk2 laaa.. kang ada yang sabo aku pula... Ni kisah mengenai typo error.. atau pun.. salah taip daaa..

Aku ni jenis old-school sikit, aku tak berapa suka nak menulis melalui keyboard.. *xsuke pun ada blog juga kau yyye* heheh Aku lebih suka menulis ata kertas biasa dengan pen atau pensil.. Lebih2 lagi kalau idea tengak keluar untuk menulis.. *dah nama budak penulisan kan??* Tapi kalau assg dan blog tu mmg sah aku tu taip laa.. nak menulis tangan cam ne? Kenapaaa? Sebab aku selalu typo error dalam menaip.. sampaikan aku kena baca semula dua tiga kali seblum aku print *assg* atau post *blog*... Antara typo yg selalu aku lakukan..

  1. samapai>> sampai
  2. dllama>> dalam
  3. perigi>> pergi
  4. anatara>> antara
  5. nanat>> nanti
  6. otu>>itu
  7. sekian>> sekina
  8. kua>>aku
Yang atas tu antara perkataan yg selalu di typo error kan oleh aku.. heheh agak2 nanti kalau terjuma perkaatan ni kat mana, taulah itu aku.. hehehehe

Sekian

x.o.x.o


WAJIB LIKE :D

Mode Bermain : : Kerana Cik Epal Punya Tonyot...

Salaam...

hahahha... Kerana Cik Epal? Uih, nama bloger fofular tu... heheh Apa dia buat kat aku? heheheeh Semuanya kerana INI.. *tekan yang INI tu* Huaua... kerana dia jugaklah aku dah terjebak... Buktinyaaa.












aku baru level ni.. haisshhh
ini pun 5 kali try baru lepas

CE dah jauh gilaa...
hahah aku kidnap dari diaaa...

Huaa.. aku sebenarnya minat gila main game yang macam ni. Tapi dulu aku ingat gama ni ada kan phone je... Tadi baru aku tahu ada untuk pc juga.. huaaa.. Thanks to CE lah ye... Hahahha... Memang sah2 weekend ni aku tak buat assg... duk ngadap game ni jee....


ni pun kidanap dari CE gak

Sekian

p/s: CE... Rio dah boleh donload untuk PC gakk.. gi carikkk

x.o.x.o


WAJIB LIKE :D

Mode Gediks : : I'm In Love w/ You, Forever... Y,y,y Good Bye.

salaam...


Ayark... Hati berbungakah? Jiwang sebentar it tajuk. Apakehal... Time hujan2 camni la nak berangan gediks. Cuti kan? Jadi bersantai dan menjenguk ke awan nan kelabu yang bakal menuntah lipahan rahmatnya ke bumi.
*acehh.. ayt bonga.. aku ni dah salah amik major ke? heheh*

Sebenarnya aku baru bangun dari tidur. *mampus kalau mak mertua aku tahu ni.. eh.. ada ke mertuanyaa?* Apa punya ank dara lah bangun tidur pukul 3. hehehhe Dah tu semalam duk sibuk on9 ligan sampai 4 pagi apa kes? eheheh Dah bangun, cuci muka, ngadap lappy... Baikkk punya pangai.. hehehehh

Okeh.. dah jauh menyimpang dari tajuk... Apa tajuk aku? Oh... yang love love tu.. heheeh.. Tu sebenarnya satu baris lirik lagu. Tetiba pula aku ternyanyi lagi tu dlm kepala aku ni, jadi aku tulis je lah kat situ.. xde nak feeling2 falling in LOVE sgt de...

Ini Lagu dia yang aku dok feeling tu
Hwa Yo Bi- Bye Bye Bye
Ehsan YOUTUBE

Sekian

x.o.x.o

WAJIB LIKE :D

Mode pre-Zzzz : : Mata Dah Ngantuk Tapiiii.....

salaam...

Mata dah berat dah ni.. andai ada tersalah taip.. paham2 sendirila... kuyu je... memandang skrin.. dah tu.. napa tak tidur lagi ye??


Sekian

p/s; pendek gilaaaa

x.o.x.o
WAJIB LIKE :D

Mode Buss-y: Gumbiralah Tapi.... [Webcam Whorer]

salaam..

CAKK!
Penghujung hari Khamis dah ni. Hari yang penuh. Tapi gembira. Kelas w/pun smpai petang tapi sgt enjoy. Sah lepas ni aku tak ponteng kelas dah.. Tee Heee... Tak macam semalam, aku tidur awal sbb penat yang melampau. Tapi hari ni aku terlebih tenaga pula.. kenapa ya...?

Meh aku nak senaraikan perkara yang menggembirakan aku hari ni..

  1. Aku pergi semua kelas.. hahahha (selama ni aku tak pergi?)
  2. Dah meng-anak-angkatkan dua ekor anak2 kucing yang baru kematian mak (Kiyo dan Kyaa)- nnt amik gambar diorg
  3. Tugasan berlambak tapi gembira nak buat. (gilakah aku menyukai assg?)
  4. Esok tak de kelas.. (hari Malaysia dee)
Untuk celebrate kegembiraan aku ni... Nah aku letak gambar.. hehhehehe





p/s: Web-cam whore katanya

Sekian

x.o.x.o
WAJIB LIKE :D

Thursday, September 15, 2011

Contest Pengenalan According to Buck


Salaam...

Wah.. aku nak masuk contest ni ke? hahahha.. Org lain dah join awal, aku last day ni baru nak join.. hahaha tak jadi yang pertama yang terakhir pun xpe..

Okeh.. Blog si Buck ni...


  1. Simple
  2. Monotone
  3. Relax
Mudik ke hulu perahu kayu
Tangan mendayun bertingkah jari
Last minit ini contest baru tahu
Saja mengada nak join sekali

Berangkat ke tokong bertamu sami
Menjual kopi berpeket gula
Mengharap nak yang Satu jauh sekali
Yang nombor tiga pun bolehlaa.. 

Bolehkaaann

p/s: Mode membodekkkk

Sekian

x.o.x.o
WAJIB LIKE :D

Cabaran GILA: Cabaran Terbengkalai!

salaam...


Alaaah.... Camne ni? Semalam, 14/9 hari yang sgt sibuk, bila ada kesempatan nak on9 pun tiada line internet... Macam mana ni? Hari ni [KHAMIS] mmg tak boleh nak wat apa laa.. sebb full day, 9-6... haa.. gila tak.. ngalah org keje gomen... hehehehhe

Agaknya kita buat kemudianlah yee...

Sekian

x.o.x.o

WAJIB LIKE :D

Wednesday, September 14, 2011

Cabaran GILA #2: BERUK, Aku Mcm Nak Bela Sekor La!

salaam...


Ingat lagi tak BERUK yang pernah aku ceritakan dahulu. Kadangnya kan, aku terasa macam nak bela sekor tau. Sebab kenapa aku tak bela BERUK ialah kerana kat ASWARA ni dah ada spesis yang ala2 BERUK. Sepatutnya ada kat mana2. Senang kalau2 nak suruh oanajt poko ke apa ke...

Tapi kebelakangan ni, makin kurang, kadang2 xde langsung spesis tersebut. Geram juga. Kala haus nak minum air kelapa aku mencari2 tau.. Susah gak tak de BERUK ni. Ramai yang tanya napa tak amik je BERUK satu? wooo.. bulan2 maintenance tinggi woi untuk sekor BERUK.

Dia makan minum, iktu kapasiti perut dia jugakla... Kalau aku amik yang gaban besar tu, lagi tinggi duitnya kang. Tak mampu la aku... Aku bulan2 pun kais yang mana dapat, ni pulak nak bela BERUK... Hailooohhh

the only beruk yang aku ada.

Sekian

x.o.x.o

WAJIB LIKE :D